Help! Welk glijzeil moet ik gebruiken?

Waar moet je op letten

Door Gerda de Zwart

Zie jij door de bomen het bos niet meer op het gebied van glijzeilen? Dat is niet vreemd, want er zijn nogal wat misverstanden en tegenstrijdige ideeën over glijzeilen. In deze blog hopen we iets meer duidelijkheid te geven, zodat jij de juiste keuze kan maken voor jouw klant.

Wanneer gebruik ik een glijzeil?

De praktijkrichtlijnen zeggen dat het verplicht is om glijmateriaal te gebruiken vanaf mobiliteitsklasse C. Dat wil zeggen bij ‘cliënten die nog wel een beetje meehelpen, maar de hulp die jij moet bieden is zonder hulpmiddel fysiek te belastend’. Bij mobiliteitsklasse B is de hulp die jij moet bieden niet fysiek belastend. Bij twijfel, discussie of meningsverschillen is het goed om van de zwaarste categorie uit te gaan. Je team is immers zo sterk als de zwakste schakel.

Wat wordt er bedoeld met glijzeil?

De term glijzeil is al verwarrend. Dus wanneer je welk glijzeil gebruikt al helemaal. Wanneer gebruik ik het ‘bruine’ enkele glijzeil in combinatie met een katoenen steeklaken? Of is het groene, dubbele glijzeil, ook wel tunnelglijzeil of rollslide genoemd, beter?.

Enkellaags of dubbellaags glijzeil?

Onlangs heeft ‘Blijf inzetbaar’ er een onderzoek naar gedaan: “Glijzeilen onder de loep, welke soort?”

Via een mooi meetsysteem kwam men tot de conclusie dat de fysieke kracht bij een enkellaags glijzeil (de bruine) twee keer zo groot was dan bij dubbellaagse, tunnelglijzeilen. Alleen cliënten van 40 kg of minder kunnen veilig worden verplaatst met een enkellaags glijzeil. Die doelgroep is op zijn zachts gezegd niet zo groot, tenzij je met kinderen werkt.

Je moet dus in praktijk eigenlijk altijd een dubbellaags glijzeil gebruiken om veilig te kunnen werken. Maar omdat er zoveel soorten en maten zijn, heeft LOCOmotion in samenwerking met Branbant Zorg een onderzoek gedaan naar welke dan het beste zou zijn. Lees het hele onderzoek naar type glijzeilen via ‘Blijf inzetbaar’  hier of lees hieronder de conclusie.

Voorwaarden gebruik dubbellaags glijzeil:

De conclusie uit het onderzoek luidt dat een dubbellaags glijzeil veel beter is dan een enkellaags. Echter zijn er alsnog een aantal voorwaarden aan verbonden.

 • Niet te snel de beweging inzetten, anders een piekbelasting.
 • De juiste techniek toepassen: bij het op de zij draaien eerst de zijwaartse verplaatsing, dan een kanteling (dus geen verticale krachten!).
 • Hoe harder het matras, hoe minder belastend (zet luchtmatras op de zorgstand).
 • Werk symmetrisch
 • Gebruik een dubbellaags glijzeil wat nog glad is. Het verschil met een nieuwe en een versleten glijzeil is enorm!
 • In onze trainingen ‘Fysieke Belasting bij verplaatsen in bed’, worden veel meer voorwaarden behandeld

Wat zijn de voor- en nadelen van een dubbellaags-/tunnelglijzeil?

Voordeel van een dubbellaags glijzeil:

 • Voorkomt fysieke belasting van de zorgverlener
 • Voorkomt schuifkrachten op de huid (en dus decubitus) bij de cliënt

Nadeel van een dubbellaags glijzeil:

 • Het glijzeil mag niet in het bed blijven liggen
 • Moet elke keer aangebracht en weggehaald worden

Wil je meer tips zien over het gebruik van een glijzeil? Bekijk de video hier!

Welk merk glijzeil kan ik het best gebruiken?

In het onderzoek van LOCOmotion doen zij geen uitspraken over een bepaald merk glijzeil. Het is goed om eens wat merken uit te proberen en te vergelijken. Belangrijke aspecten zijn: De mate van gladheid, de levensduur, de keuze in de afmetingen en welke misschien beschikbaar is in de uitleen wanneer je extramuraal werkt. Dit glijzeil krijg je bijvoorbeeld via een bekende hulpmiddelenleverancier in de uitleen.

Let op:

Moet het tunnelglijzeil ook nog werken als hij nat is? Dan is deze: Multiglide een mogelijke optie. Dit glijzeil heeft een gladde binnenkant en een stroeve waterdichte buitenkant. Nadeel kan zijn dat je er alert op moet zijn dat je hem niet binnenstebuiten aanbrengt. De andere glijzeilen werken aan beide kanten, maar iets minder goed wanneer ze nat zijn.

De ideale afmeting hangt af een aantal factoren:

 1. Is het bedoeld voor hogerop of op de zij draaien, of voor beiden?

De gesloten kant van de tunnel leg je in de bewegingsrichting. Dus bij opzij draaien de gesloten kant aan de zijkanten van het bed, bij hogerop de gesloten kant richting hoofd- en voeteneinde.

De stelregel is dat je díé lichaamsdelen op het glijzeil legt die niet meewerken met de beweging.

Op de zij: De schouder en heup moeten er in ieder geval op. Dus de breedte van het glijzeil moet minimaal de afmeting schouder/heupen zijn. Maar er moet ook nog wel wat lengte zijn om het glijzeil vast te pakken en om de kanteling te kunnen maken.

Hogerop: Meestal moet het glijzeil van hoofd tot billen liggen. (ervan uitgaande dat iemand enigszins zijn voeten op het matras kan zetten) De breedte is dan ook van belang: de schouders of heupen moeten er niet overheen vallen. Dus hoe breed is een schouderpartij?

Wil je het glijzeil voor beide handelingen gebruiken: Kies voor de ‘hogerop’ positie van het glijzeil.je hebt dan meer lichaam op het glijzeil liggen. Dus eerst hogerop helpen. Daarna het glijzeil laten liggen en de cliënt zijwaarts duwen. Als het glijzeil breed genoeg is kun je ook de kanteling nog maken met het glijzeil. Anders zelf kantelen door bijvoorbeeld voet in knieholte en gebruik maken van het hefboom principe.

 • Hoe groot is de cliënt?

Zoals uit punt 1 al blijkt, is de grootte van de client belangrijk. Je wilt immers alle ‘niet-meehelpende’ lichaamsdelen op het glijzeil hebben liggen. Natuurlijk kun je hierbij helpen door bijvoorbeeld de armen op de borst te leggen en de benen over elkaar. Bij twijfel: neem liever een maatje groter. Zeker wanneer je het glijzeil voor meerde cliënten wilt gebruiken.

 • Wat kan hij nog zelf

Hoeveel er van het lichaam er op het glijzeil moet liggen, hangt niet alleen af van de grootte van de cliënt of de soort verplaatsing, maar ook in hoeverre de client kan meehelpen. Je kunt je voorstellen dat wanneer iemand het hoofd en de schouders optilt door bijvoorbeeld gebruik van een papegaai en afzet met beide voeten, er minder glijzeil nodig is (alleen onder de heupen).

De praktijk:

In de praktijk zien we dat een groter glijzeil voordeliger is. Je kunt hem voor veel meer cliënten inzetten. Te groot is niet zo erg. Je kunt glijzeilen nogmaals omslaan of er wat mee frommelen. Te klein is echter een groot probleem. Huidlagen schuiven over een katoenen onderlaag is voor de fysieke belasting van de medewerker rampzalig én zorgt voor een grotere kans op decubitus door schuifkrachten bij de client.

Om tegemoet te komen aan de wensen van de klant en hun specifieke situaties hebben wij veel verschillende maten en afmetingen welke je kunt vinden onder: Multiglide SG Varianten en details Een van de meest gebruikte afmetingen is de 130×90 cm omdat hij de meeste gevallen volstaat.

Maattabel Immedia glijlaken MultiGlide SQ
Maattabel Immedia MultiGlide SG glijlaken

Grenzen aan het glijzeil: hij mag niet blijven liggen!

Wanneer het steeds opnieuw aanbrengen en weer weghalen van een glijzeil meer gedoe/last geeft dan het voordelen oplevert, dan is een glijzeil niet (meer) het geschikte hulpmiddel. Dat is het Immedia SatinSheet Systeem of het Immedia 4WayGlide Systeem wellicht een betere optie.

Wij vinden het leuk om jou te helpen om de juiste oplossing te vinden. Ook geven wij een  online geaccrediteerde training over dit onderwerp. Meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de nieuwe datums. Of neem natuurlijk direct contact met ons op wanneer je met andere vragen zit.

Deel dit artikel

Vraag adviesgesprek aan

Plan een afspraak (op afstand) of vraag direct een demo van onze producten aan.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Download onze brochure

Benieuwd naar al onze producten? Download dan nu de brochure.

Meer weten over onze glijlakens? Ontdek alle eigenschappen, voordelen en verschillende glijlakens. Download vandaag nog onze brochure voor alle details!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.