Hoe zorgverleners en -ontvangers enthousiasmeren voor inzet hulpmiddel? Tip 7 van 7: Zorg voor goede scholing en training

Je wilt graag een (nieuw) hulpmiddel gebruiken, maar stuit op weerstand. Herkenbaar? Jij bent als ergocoach, aandachtsvelder of vanuit een andere zorgfunctie ervan overtuigd dat zowel zorgontvangers als zorgverleners zijn gebaat bij het gebruik van dit hulpmiddel. Het verminderen van fysieke belasting voor zorgverleners en betere zorg mogelijk maken, vind je heel belangrijk. Je wilt daarom bijvoorbeeld graag een glijlaken introduceren bij de cliënt of je collega’s om fysieke belasting bij het verplaatsen in bed te verminderen. Maar hoe pak je dat aan?

Ik heb 7 tips voor je hoe je mensen enthousiast kunt krijgen om samen met jou met een hulpmiddel te gaan werken. Mijn laatste tip is om gebruik te maken van aangeboden goede scholing en training om je vaardigheden en kennis te vergroten.

Tip 7 van 7: Zorg voor goede scholing en training

Sommige van voorgaande tips zullen wellicht voor jou een open deur zijn. Misschien werk jij altijd al op die manier. Maar je kunt wel bepaalde vaardigheden verder ontwikkelen door middel van oefenen, training en scholing.

Veel zorgverleners weten soms theoretisch prima wat de beste aanpak is, maar toch lukt het niet praktijk. Of je bent in bepaalde aanpak heel goed, maar in andere zaken weer minder. Niet getreurd, dat is menselijk. Iedere zorgverlener is anders en heeft andere waarden en normen. Die kunnen soms botsen met de waarden van zorgverleners of van zorgvragers. Daarnaast heeft iedereen een andere persoonlijkheid. Doe vooral veel van waar je heel goed in bent. De één is van nature meer dienend, de ander assertiever. De aard van het beestje verander je niet zo snel.

Vaak zie je dat training en scholing op het gebied van fysieke belasting en hulpmiddelen voornamelijk technisch van aard is. Het gaat vaak over richtlijnen, houding, technieken en hulpmiddelen. Dat is absoluut belangrijk en hoort zeker in een training. Maar minstens zo belangrijk is het discussiëren over bepaalde casuïstiek. En dan vooral op het gebied van communicatie, gespreksvoering en overtuigen.

  • Hoe ga je om met mensen die zorg van je ontvangen en niet willen meewerken aan een voor jou gezonde werkomgeving?
  • Hoe kunnen we het beste omgaan met de mantelzorger die aangeeft dat hij of zij het ook zonder hulpmiddelen kan? H
  • oe krijgen we het team op één lijn wat betreft de transfers?
  • Wat is hierin de rol van onze ergocoach?

De geaccrediteerde trainingen die we bij Etac geven, behandelen al deze aspecten. Liefst voor het hele team, omdat uniformiteit zo belangrijk is. Het verminderen van de fysieke belasting is de verantwoordelijkheid van ieder teamlid. Soms moeten teamleden dan wat water bij de wijn doen. Maar als ze zich realiseren dat het uiteindelijk in het belang van de collega’s of zelfs het hele team is, is de weerstand vaak snel verdwenen. Natuurlijk worden uiteindelijk zorgvragers daar ook beter van. Wanneer iedereen op een prettige en gezonde manier zijn werk kan doen, levert dat de zorgvrager ook veel op. Weerstand zal er altijd zijn en blijven. Dat accepteren en niet te diep binnen laten komen, zal daarin zeker ook helpen. Het mooie van de zorg is, dat we een leven lang blijven leren, juist ook van de hobbels op de weg. Goede reis!

Graag zien we jou en je team een keer in het echt tijdens onze geaccrediteerde training (5 punten voor verpleging, verzorging en ergotherapeuten). Neem gerust vrijblijvend contact op. Of laat ons weten wat je van mijn blog vond. Misschien heb je nog aanvullingen. Alvast bedankt!

Gerda de Zwart, specialist fysieke belasting

Ga terug naar het intro of één van de andere tips, of lees mijn blog ‘Glijzeil: actueel of achterhaald?

Deel dit artikel

Vraag adviesgesprek aan

Plan een afspraak (op afstand) of vraag direct een demo van onze producten aan.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Download onze brochure

Benieuwd naar al onze producten? Download dan nu de brochure.

Meer weten over onze glijlakens? Ontdek alle eigenschappen, voordelen en verschillende glijlakens. Download vandaag nog onze brochure voor alle details!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.